-->

15.5.11

Home » » Cara-cara untuk membuat Gula Kapas

Cara-cara untuk membuat Gula Kapas


Bismilahirahmanirahim... Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha Mengasihani
Assalamualaikum semua


986326_cottoncandy-776627
GulaKapas adalah sejenis makanan yang dibuat dari pintalan gula yang dibakar terlebih dahulu. Makanan ini pertama kali diperkenalkan pada 1904 oleh William Morrison dan John C. Wharton, di St. Louis World’s Fair dengan nama “Fairy Floss” (benang peri)[1] dengan sukses besar. Mereka berhasil menjual 68.655 kotak dengan harga yang cukup mahal saat itu, yaitu AS$0,25, atau setengah dari harga tiket masuk ke pameran tersebut.

Sebagian besar gula kapas terdiri dari udara sehingga hasilnya seringkali besar. Sebuah kerucut gula kapas biasanya mencapai ukuran sebesar bola basket. Memakan gula kapas biasanya adalah bahagian dari kunjungan ke pasar raya. Warna gula kapas yang paling popular adalah merah jambu. Favorite yang lain adalah campuran warna merah jambu, ungu dan biru.

Keasyikan memakan gula kapas semakin bertambah dengan menyaksikan cara pembuatannya di mesinnya.
Gula kapas terasa manis dan melekit Meskipun kelihatan seperti benang wol, gula kapas segera mencair di dalam mulut. Ia juga berubah menjadi melekit bila terkena wap air. Oleh kerana gulanya yg bersifat higroskopis, dan mempunyai ruang permukaan yang sangat luas, ia akan menjadi makin kasar, keras, dan biasanya tidak begitu halus lagi setelah ade ruang udara. Dalam iklim yang lembap gula kapas harus segera dimakan dalam beberapa jam, atau ia akan mengeras.

Cara-caranya:

1. Masukan Gula yang sudah “ditambah pewarna dan Rasa”

proses_cotton-candy.jpg
2.Hidupkan Mesin sampai panas dan tunggu beberapa saat sampai keluar “asap/awan” gula dan gulung dengan lidi atau pakai pake cone stik rasa coklat biar tambah  enak……
proses_cotton-candy-2.jpg
3. Gulung Sampai ukuran yang diinginkan…. semakin besar semakin sedap...
proses_cotton-candy-4.jpg
4. Masukan kedalam  plastik atau tidak perlu memakai cone stik. dan  pasarkan … Senangkan!!!
proses_cotton-candy-5.jpg

 note: Kalau anda berminat utk menjadi usahawan utk m'buat gula kapas, layari di SINI. Disini sy translatekan dlm b.melayu utk pembaca di Malaysia. Credit to: Samudra Wibowo



Dah baca,click banner disidebar ni yer..TQ

6 1000 something to say:

lia liana

salam..nme sye lia..sy ingin tnye nme pewarna gula kapas 2 apa ye yg sesuai?ada org ckp pkai pewarna makanan..btol ke?hrap blz...ni email sye sakura_rara@yahoo.com

Putri N@ilofar

@lia liana
Wslm...hai lia...sebenarnya de name pewarna 2 tp sy lupe..lagi senang, awk blh gunakan pewarna makanan sbg perisa.

lia liana

tp sye dah cbe..tp tdk jd..gula kapas 2 cpt cair...sepatutnya kras kn...mula2 sy buat jd...kli 2...xjdi plak..ni yg sy hairan...

Putri N@ilofar

owh yeke...maybe x cukup gula rasenya..ia ikut sukatan jgk..makin besar gulungan yg awk nk wat gula kapas 2, makin byk guna gula

lia liana

ooo....sukatan gula 2 brape ye??klau 1 kilo gula..sukatan nye brape??n ada x gula yg dah siap diwrna ada jual?

Drain Your Blood

jadi pengen makan gula kapas

Post a Comment

anda boleh komen, kritik, atau bagi cadangan di sini, komen-komen yang berbentuk peribadi tidak akan dilayan..
terima kasih.

Related Posts with Thumbnails