-->

15.10.11

Home » » Handmade kimbap

Handmade kimbap



Assalamua'laikum.

Semoga dalam redha ALLAH sentiasa hendaknya. Apa khabar ya kalian hari ini? Saya, alhamdulillah, sihat walafiat. Anda pernah makan kimbap?? Kimbap? Apa tu kimbap? Kimbap tu sejenis makanan popular orang jepun yang diperbuat daripada nasi kukus dan pelbagai bahan2 lain. 


Semalam saya dan rakan-rakan mencari bahan2 untuk membuat kimbap. Semua bahan2nya ada terjual di pasaraya, tak susah sgt mencarinya tapi beras kene cari beras sushi, ataupun beras untuk wat kimbap, mesti kene pandai memilih. Sambil berjalan2 mencari bahan terserempak dengan 3 orang lecturer yang pernah mengajarku, Pn.Farah, Pn.Norizan, Pn.Noraian. Pn. Norizan & Pn.Noraizan tengah beli barang dapur kat Giant and Puan Farah sempat lagi main hide n seek dgn dorg. Penat Pn.Norizan & Pn.Noraizan cari Pn.Farah kat mane. Kelakar je lecturer2 aku ni...hehe


Cukup dengan bla, bla, bla....Jom kte berkimbap

Kimbap Tuna

Kimbap ni boleh dimakan bila2 saje samada mase lunch, blh wat picnic, n outdoor aktiviti. Kimbap selalunya akan dicicah dgn kimchi atau takuan (bg yg tak tahan pedas, tak digalakkan). FIRST time kawan saya wat kimbap, dia guna beras wangi sakura je. Susah nak roll sebab tak de bamboo mat, so pakai plastik je. Lagi satu, tak tau banyak mane nak letak nasi dan bahan2 lain dalam tu. Takot tak jadi pulak...


Bahan-bahan:

telor dadar (dipotong panjang2)

Carrot n timun jepun

Tuna

Seaweed

Beras sushi








Cara-cara membuatnya:



Masak beras jepun macam masak nasi biasa. Bila da masak, tunggu ia sejuk



ambil 1 helai seaweed, letakkan kat atas plastik(seeloknya guna bamboo mat) n senduk nasi, n ratakan.

Then letakkan telor, timun, carot, and tuna kat atas nasi.

gulung ia padat2


Potong dan siap untuk dihidang


dan inilah hasilnya....


Selamat mencuba!


Dah baca,click banner disidebar ni yer..TQ

2 1000 something to say:

aisyah hijazi

Salam. kat mana ya nak beli seaweed tu?

Putri N@ilofar

@aisyah hijazi: waalaikumsalam....owh, seaweed 2 pasaraya ada jual, aritu saya beli kat giant

Post a Comment

anda boleh komen, kritik, atau bagi cadangan di sini, komen-komen yang berbentuk peribadi tidak akan dilayan..
terima kasih.

Related Posts with Thumbnails