-->

15.9.10

Home » » Laksa Sarawak

Laksa Sarawak


Salam aidilfitri..

Minggu ni da start open house d sana sini. So, sy suggest nk wat laksa sarawak utk tetamu yg hadir. Lg, ape makanan yg ade yer? Jemputla dtg ke rumah saya, klu nak tau...hehehe

Sumber: Member2 sarawak



Bahan-Bahan:

BAHAN A

Perencah laksa Sarawak

1 bungkus bee hoon (direbus)

3 sudu serbuk kari ayam/daging

10 biji limau kasturi (dibelah dua)1 bungkus 'fish cake' (dihiris nipis)

Air

Minyak masak

Garam dan ajinomoto secukup rasa



BAHAN B

5 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis/dadu)

1 mangkuk besar taugeh (ditanak)

3 telur ayam (dipukul, goreng, dan hiris nipis)

Bawang goreng

Ayam (ambil isi, rebus, dan hiris nipis)

BAHAN C (Sambal)

10 tangkai cili merah (dikisar)

3 biji bawang merah (dikisar)

Seulas bawang putih (dikisar)

Segenggam udang kering (dikisar)

Cara:

1. Panaskan minyak, tumiskan perencah laksa Sarawak hingga naik bau.

2. Tambahkan air (untuk kuah) dan gaul hingga sebati.

3. Masukkan serbuk kari. Jika mahu kuah lebih pedas, masukkan lebih banyak serbuh kari.

4. Masukkan 'fish cake' yang telah dihiris nipis.

5. Tambahkan bahan perasa.

6. Ambil semangkuk bihun (untuk seorang) dan tuangkan kuah ke dalam mangkuk tersebut.

7. Ambil sedikit BAHAN B dan taburkan ke atas bihun.

8. Perahkan limau kasturi.

9. Jika suka makan pedas, ambil sedikit BAHAN C dan gaulkan bersama bihun tersebut.

Cadangan Hidangan:

Selain menggunakan isi ayam yang telah dihiris nipis, and juga boleh menggoreng ketulan ayam sebelum menumis perencah laksa Sarawak dan masakkan sekali di dalam kuah laksa.

Tambahan:

Saya tak tahu dimana anda harus mendapatkan perencah laksa Sarawak. Tetapi percayalah, laksa Sarawak merupakan laksa paling sedap berbanding laksa yang lain! Cubalah!
















Dah baca,click banner disidebar ni yer..TQ

2 1000 something to say:

HANI

pernah sekali makan laksa serawak...tu pun tahun 2002 dulu...sedap..

Putri N@ilofar

owh yeke..sy pon 1st time mkn mase open house ari2..bkn sy masak,tp member sarawak yg masakkan,hehe..pergh, mmg kaww la laksa ni..nk cr perencahnya payah btol..sebaik la member sy dr sarawak tlg belikan..

Post a Comment

anda boleh komen, kritik, atau bagi cadangan di sini, komen-komen yang berbentuk peribadi tidak akan dilayan..
terima kasih.

Related Posts with Thumbnails